Tulostettava versio
Etusivu  | Koulutukset  | Asuminen  | Hintatiedot  | Ajankohtaista  | Työelämäpalvelut  | Kuvagalleria
Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto
Mediajournalismi
Kohti yhteiskuntatietoa ja -taitoa
Kuvataide
Valokuvaus
Visual Design
Kulttuurituotannon suuntaavat opinnot
Ammatillinen lisäkoulutus
Lyhytkurssit
Maahanmuuttajat
Kesäkurssit


 

VF / VALOKUVAUKSEN OPINTOLINJA, 30 ov
1.9.2014. - 29.4.2015

Hakuaika opintoihin on alkanut.

Mitä ja kenelle?

Valokuvauksen opintolinja on osa vapaan sivistystyön opintoja. Opintojen aikana opiskelija saa vahvat taidot valokuvauksen teoriasta ja käytännöstä. Valokuvauslinjalla opitut taidot toimivat hyvänä ponnahduslautana myös alan jatko-opintoihin.

Opinnot soveltuvat kaikille valokuvauksesta erityisesti kiinnostuneille ja alan jatko-opintoihin suuntaaville.

Opinnoista peritään opintomaksu, jota voi kattaa esimerkiksi KELAn opintotuella. Opintomaksu sisältää lounaan, keskeisten opintomateriaalien (ei kirjoja) kulut, laitteiden ja opetustilojen käytön sekä opinto-ohjelman mukaiset erityismateriaalit. Lisäksi opiskelijat maksavat avoimen yliopiston arvosanoista niistä säädetyt maksut, mikäli opiskelija haluaa näitä opintoja suorittaa. Vapaan sivistystyön opiskelijoilla on mahdollisuus myös majoittua opistolla lisämaksusta.

Opinnot

Valokuvauksen opintoihin kuuluu mm. valokuvauksen historiaa ja valokuvailmaisua, pimiötyöskentelyä, valaisua (studio), kuvajournalismia ja dokumenttivalokuvausta, kuvankäsittelyä. Lisäksi opiskelijat järjestävät vuosittain näyttelyn ja koostavat oman portfolion. Opiskelijalla on halutessaan mahdollisuus suorittaa ATK-ajokortti (2,5 ov).

Vapaan sivistystyön opinnot kestävät syyskuun alusta huhtikuun loppuun: syyskaudella opetusta on 16 viikkoa, kevätkaudella 15 viikkoa. Opiskelijalla on mahdollisuus valita koko lukuvuosi tai syys/kevätlukukausi. Kontaktiopetusta on noin viisi tuntia päivässä, kello 9.40–17 välillä.

Opintoihin hakeminen ja lisätiedot

Opintoihin hakeudutaan täyttämällä sähköinen hakukaavake. Linjan opiskelijat valitaan hakemuksien perusteella. Lisätietoja hakuprosessista antaa opintosihteeri Johanna Roine, puh. 0207 488 610, johanna.roine@harjattula.fi.

Valokuvauksen opinnoista vastaa Ulla Kudjoi, puh. 040-5206 223, ulla.kudjoi@harjattula.fi


Alla näkyy erilaisten kurssien työnäytteitä menneiltä vuosilta. Kurssien nimet ja laajuudet ovat sen vuoden käyttämät eivätkä kaikilta osin vasta nykyistä käytäntöä. Kaikki täällä esitetyt aihepiirit sisältyvät kuitenkin myös nykyiseen opetukseen. 

Esillä olevat kuvat ovat poikkeuksetta kurssilaisten itse ottamia ja on otettu ilman lisäkäsittelyä suoraan kurssien palautuskansioista. Mainitut lyhenteet tarkoittavat:

VF11: Valokuvaus-Fotodesign, aloitusvuosi 2011 (vapaan sivistystyön kurssi / 1v)

VD09: Visual-Design, aloitusvuosi 2009 (vapaan sivistystyön kurssi / 1v)

Mas07: Media-assistentti, aloitusvuosi 2007 (3 vuoden ammattikoulutus) 

Kuvat saa suurennettu klikkaamalla kuvaan kerran lyhyesti, toisella klikkauksella kuva avautuu täyskokoisena uuteen ikkunaan. Kuvat on valinnut ja kommentoinut valokuvauksen ammattiopettaja Klaus Koszubatis.

kuvagalleria foto     
Kuva: Ensimmäiset askeleet / Tuulia Sievänen VF08
 
Kuva: Monitaiteellinen BAUHAUS-kuva / Ronja Johansson ja Krista Hekkala VF11
 
Kuva: Tehtäväkuva: Maisema ja minä / Ljuba Tregoubova VF11
Välähdys ensimmäisestä opintoviikosta syyskuussa 2008. Kuviot toistuvat melko samanlaisina vuodesta toiseen. Yleensä noin puolet uusista valokuvakurssilaisista eivät ole varsinaisesti harrastanut valokuvausta aiemmin. Järjestelmäkameran käyttö on siksi useimmille täysin uutta.

Millaiset perussäädöt pitäisi asettaa tässä tilanteessa? Tämä ja paljon muita avoimia kysymyksiä on selvitettävä ennen kuin ensimmäinen kuva onnistuu.

Tässä peruskurssimme VF08 opiskelijaryhmä harjoittelemassa Lasipalatsissa.
 
Opintovuoden jälkimmäisellä puoliskolla, kun myös kuvankäsittelytaidot olivat jo kehittyneet pidemmälle, annettiin Ulla Kudjoin vetämässä kurssissa erilaisia valokuvailmaisun tehtäviä.

Tässä hyvin onnistunut ja erittäin bauhausmainen kuvamontaasi kahden opiskelijan omakuvista.
 
Vaikka valokuvalinjan opetus on hyvin tekniikka-painotteinen pidämme kuitenkin huolta siitä, että ilmaisupuoli kehittyy alusta alkaen samassa tahdissa teknisten valmiuksien kanssa.

Irmeli Huhtalan vetämä VALOKUVAILMAISU-kurssi alkoi heti alkusyksyllä ja tapahtui viiden viikkotuntien mittaisina osina läpi koko opintovuotta, päättyen Brinkkalan kevätnäyttelyyn huhtikuun kynnyksellä.

Tässä Ljuba Tregoubovan viehättävä esimerkki yhdestä kuvaustehtävästä joka annettiin ilmaisukurssin alkuvaiheessa.
      
Kuva: Kuvaustyöpaja VÄRI / Jane Vuorinen VF11
 
Kuva: Tehtäväkuva: Kevään värit / Timo Mäkipää VF11
 
Kuva: Tehtäväkuva: Väritön sommitelma / Johanna Koutavaara VF11
Valokuvahistorian ensimmäiset kuvat olivat mustavalkoisia, sitten tulivat värit... Kertooko kuva enemmän kun siinä on värit? Ja mitä jos kuvan ainoa viesti onkin yksinkertaisesti: VÄRI?

Tässä Jane Vuorisen näyttävä vastaus.
 
Vaikka koko kuva on värillinen, voi siinä kuitenkin olla yksi väri hallitseva yli muiden. Jos kuvan viesti pitää olla \"kevään värit\", tuleeko muuta mieleen kuin vihreät lehdet?

Timo Mäkipää on löytänyt kevään merkit keskeltä kaupunkia.
 
Opinnot edistyivät vauhdikkaasti VF11:n kurssin aikana. Jo syksyn puolella tuntui olevan valmiudet tuoda ensimmäiset aikaansaanokset yleisölle katsottavaksi, ja koska ruokasalimme seinät kaipasivat \"uudet vaatteet\" päätimme tehdä \'Värittömän sommitelman\' kuvista kurssin ensimmäinen valokuvanäyttely 28.10.2011.

Näyttelystä enemmän kotisivujemme uutisosastolta: AJANKOHTAISTA»TAPAHTUMAT
(tai linkistä kun klikkaat kuva auki)
      
Kuva: Näyttelyn avajaiset Brinkkalan galleriassa / Klaus Koszubatis
 
Kuva: Hippinainen 60-luvulta / Anni Savolainen VF11
 
Kuva: Heijastustako? / Eero Saarikoski VF11
Perinteinen kevätnäyttelymme pidettiin nyt jo kolmatta kertaa Brinkkalan upeissa tiloissa 30.03. - 29.04.2012. Esillä olivat vapaan sivistystyön kurssimme uusimmat saavutukset.

ks. lisää informaatiota uutissivustossamme: AJANKOHTAISTA / TAPAHTUMAT
(tai linkistä kun klikkaat kuva auki)
 
Näyttelyn valokuvien teemapohja oli Cecilia Samartin lause \"Kaikki ympärillämme on illuusiota. Todellisuutemme muotoutuu ajan mittaan niistä kokemuksista, joihin päätämme uskoa.\"

Itse kuvaaja kommentoi näyttelykuvansa näin:
”Kuvassani oleva hippinainen edustaa illuusiomaailmassa elävää henkilöä, joka toimii arvojensa eteen saavuttaakseen ajan mittaan, muutos kerrallaan, todellisuuden. Hän uskoo itselleen tärkeisiin arvoihin. Mitä arvoja hän sitten ajaa – se jääköön katsojan tulkinnan varaan – aktivismi on se, minkä haluan kuvasta välittyvän.”
 
Tämäkin kuva on kuluneen kevään näyttelystä ja kuuluu saman teeman alle. Eero Saarikosken toteutus lähti ihan omasta pohjasta ja hänen kommentinsa on lyhyt ja selkeä: ”Kuvasarjani ensimmäisessä kuvassa lähestyn aihetta pelon kautta. Toisen kuvan idea on: Onko kaikki näkemämme vain heijastusta?”

(Tämä on kuvaparin toinen kuva, ensimmäinen oli esillä vain näyttelyssä)
      
Kuva: Suomaisema / Petri Huhtinen VF11
 
Kuva: Laituri aamusumussa / Ljuba Tregoubova VF11
Kuvattu rullafilmille, formaatti 6x7
 
Kuva: Brinkhallin kartano / Janne Ivanoff VF11
Kuvattu suoraan digikameralla
Digitaalisuus ja sähköinen kuvankäsittely hallitsevat tämän päivän valokuvaustekniikkaa niin amatööri- kuin ammattipuolellakin. Asenne ”Time is money” on tässä löytänyt manifestoitumistaan.

PERINTEINEN TEKNIIKKA filminkehityksineen ja vedostaminen punavalossa on siksi tänä päivänä täysin uusi ja kiehtova kokemus. Tarjoamme valokuvakurssilaisillemme kurssin aikana tilaisuuden osallistumaan vapaaehtoiseen laboratoriokurssiin joka on ikään kuin matka menneisyyteen.

Kuluneen opintovuoden VF11-ryhmä oli niin innostunut, että lopputuloksista koottiin spontaanisti pienimuotoinen vedosnäyttely 1.2.2012.

Näyttelystä enemmän kotisivujemme uutisosastolta: AJANKOHTAISTA»TAPAHTUMAT
(tai linkistä kun klikkaat kuva auki)
 
NEULANREIKÄKUVAUS tarkoittaa yksinkertaistettuna: Kuvaaminen ilman objektiiviä. Kamera on pelkkä tyhjä laatikko jonka toisessa päässä on objektiivin sijasta äärimmäisen pieni reikä.Kuvanmuodostus tapahtuu sen kautta, kuva vain ei ole aivan yhtä terävä kuin perinteinen valokuva.

Tällä kertaa käytimme ensimmäistä kertaa sekatekniikkaa: Kuvaus itse rakennetulla puukameralla perinteiselle rullafilmille ja kuvien tulostus kuitenkin digitaalitekniikalla. Tästä systeemistä kiinnostui jopa Turun Sanomat ja tuli tekemään haastattelu 25.04.2012.

Lue lisää tästä aiheesta kotisivujemme uutisosastolta: AJANKOHTAISTA»TAPAHTUMAT
(tai linkistä kun klikkaat kuva auki)
 
Tyypillistä neulanreikäkuvalle on sen pehmeä terävyys – perinteisessä terminologiassa puhuttiin myös ”softauksesta”. Tämä efekti on sitä täydellisempi, mitä suurempaa kuvaformaattia käytetään.

Kurssilaisemme Janne Ivanoff jatkoi sitkeästi kehittämään systeemiä millä hän sai lopulta kuvattua neulanreiän kautta myös suoraan digijärkärille. Efekti ei ole täysin verrattavissa aitoon alkuperäiseen filmikuvaan, pikemmin on kyse eri efektista joka on ihan uudella tavalla hyvin viehättävä ja mielenkiintoinen: Epäterävä kuva joka koostuu terävistä pisteistä.

Lue lisää tästä aiheesta kotisivujemme uutisosastolta: AJANKOHTAISTA»TAPAHTUMAT
(tai linkistä kun klikkaat kuva auki)
      
Kuva: Michael Monroe / Soili Mustapää VF10
 
Kuva: Keikkakuvaus / Pauliina PAU Norontaus Mas07
 
Kuva: Perspektiiviharjoitus / Tuomas Mikola VD09
DIGITAALINEN VALOKUVAUS-kurssimme tähtää alkeisopintojen jatkoksi myös erilaisten vaativampien kuvaustilanteiden hallintaan. Kun kameran perussäädöt on hoidettu kunnolla ja laitteen toimintaperiaate alkaa olla tuttu voi jo muutaman kuukauden kuluttua kokeilla taitojaan myös hankalissa valo-olosuhteissa.

Opintovuoden 2010-11 valokuva-opiskelijamme Soili Mustapää pääsi jo opiskelun aikana hoitamaan Turun kulttuurikaupungin kirjeenvaihtajan tehtävät omalle kotiseudulle (Helsinki) ja on jatkossakin saanut muita toimeksiantoja dokumentoimaan eri tapahtumia, muualtakin kuin Turusta.
 
VALOKUVAUKSEN PERUSTEET on osa Media-assistenttien ammatillisia perusopintoja. Se vastaa pääpiirteiltään valokuvalinjan samannimistä peruskurssia ja sisältää digijärkkärin oikeaoppista käyttöä, kuvankäsittelyn alkeet ja kuvaustekniikka.

Pauliina PAU Norontaus oli riittävän rohkea yrittämään bändikuvausta hankalissa valo-olosuhteissa ja onnistui mainiosti. Tuli todella vauhdikas ja elävä kuvasarja - tässä kolmen kuvan montaasi.
 
DIGIFOTOMIX kutsuttiin digitaalisen valokuvauksen pikakursseja joita on pidetty tarpeen mukaan myös niille vapaan sivistystyön kursseille joiden opetussuunnitelma ei vakituisesti sisällä valokuvausta lainkaan.

Se on digitaalisen kuvauksen voimakkaasti lyhennetty versio jossa keskitytään järjestelmäkameran perusominaisuuksiin ja säätöihin sekä kuvaustekniikan alkeisiin.

Tässä Visual-Designin opiskelija Tuomas Mikolan näyte perspektiivin harjoitustehtävästä.
      
Kuva: Kurssijuliste / Eetu Mononen 2007
 
Kuva: Potretti / Eetu Mononen 2007, VF07
 
Kuva: Lasikulhon mainoskuva / Malla Lassila 2005
Studiokurssin päätteeksi oli annettu tehtäväksi suorittamaan tuotekuvaus digikameralla vapaasti valittavasta aiheesta.

Kuvasta piti tehdä A4 kokoinen juliste, joka mainostaa kyseistä Paasikivi-Opiston kurssia. Kuvankäsittely PHOTOSHOPISSA ja lasertulostus tavalliselle toimistopaperille.
 
Studiokurssin toinen kuvaustehtävä oli: \"Ota potretti perinteisessä studiovalaistuksessa ja lisäksi vapaaehtoisesti toinen kuva vapalla tyylillä\".

Tämä on Eetu Monosen omaleimainen tyylinäyte vuodelta 2007.

Digitaalikuvaus ja kuvankäsittely laserprinttausta varten.
 
\'Studio ja kaupallinen kuvaus\' on studiokoulutuksemme vanha otsikko joka vastaa nykyistä STUDIOKUVAUS-kurssia. Tehtäväksi oli annettu tuotekuvaus digikameralla vapaasti valittavasta aiheesta. Kuvasta piti tehdä A4 kokoinen juliste joka mainostaa kyseistä Paasikivi-Opiston kurssia.

Kuvankäsittely PHOTOSHOPISSA ja lasertulostus tavalliselle toimistopaperille.
 
Julkaistu: 24.03.2014 klo 09:28